Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα στο σινεμά



 Ιστορικό των blogs cinemahellas, cinemahellas2, cinemasincinemas, cineanamnisi
Το πρώτο blog ξεκίνησε Άνοιξη του 2008 με πρώτη ιδέα του Τριαντάφυλλου Καλογερίδη να δημιουργήσουμε ένα blog με θέμα ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Ακολούθησε η τεχνική βοήθεια του Γεράσιμου για το στήσιμο του blog.
Επόμενη  ιδέα ήταν δημιουργία μιας λίστας των κινηματογράφων της Αττικής με πρώτο βοήθημα κάποιες παλιές φωτοτυπίες εφημερίδων από αρχείο του καπνοεργοστασίου στη Λένορμαν. Μετά βρήκαμε ένα οδόραμα του 1969 που με αυτό μπορούσαμε να εντωπίσουμε ακριβώς τη θέση του κάθε κινηματογράφου. Έτσι δημιουργήσαμε στο google map ένα χάρτη για τον καθένα. Η συνέχεια ήταν να δημιουργήσουμε λίστα των κινηματογράφων της υπόλοιπης της Ελλάδας και τέλος της Κύπρου. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί είχαν λειτουργήσει τόσοι πολλοί κινηματογράφοι και μάλιστα κάποιοι για λίγο χρονικό διάστημα.
Τα κυριότερα εργαλεία που είχαμε ήταν τα βιβλία, βοηθήματα, έρευνα στο διαδίκτυο και επισκέψεις σ’ όλη την Ελλάδα.
Από τα βιβλία πιο σημαντικά των Νίκου Θεοδοσίου, Δανιήλ Ορφανουδάκη, Χαρίλαου Πατέρα για την Αττική, του Γιώργου Αναστασιάδη για τη Θεσσαλονίκη, της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών, του Γιάννη Μογγόλια για τις Σέρρες. Ακολούθησαν τα βιβλία των δήμου Βόλου,  δήμου Ελευσίνας. Επίσης ψάξαμε σε βιβλιοθήκες,  βιβλιοπωλεία και στο Μοναστηράκι. Ακόμα κάναμε έρευνα στα αρχεία αεροφωτογραφιών του Γ.Υ.Σ. και Υπ.Χω.Δε.
Η έρευνα  διαδύκτιο έγινε στο ψηφιακό αρχείο των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Βήμα», στο ψηφιακό αρχείο των εφημερίδων «Μακεδονία», «Ελευθερία», «Ριζοσπάστης». Ακόμα πολλές ώρες ψάξιμο στο google, στο google maps, στο bing maps  και πρόσφαστα στο google street viewer
Μετά άρχισαν οι επισκέψεις και φωτογράφιση σε διάφορες περιοχές της Αττικής ή της υπόλοιπης Ελλάδας. Στις επισκέψεις σε διάφορες περιοχές μαζί με την βοήθεια των κατοίκων.
Συνεργάτες είναι πολλοί με πρώτο και καλύτερο τον Μάνο. Ο Μάνος βοήθησε στα πάντα. Έγραψε άρθρα, έκανε διορθώσεις και επισημάνσεις. Ακολούθησε βοήθεια από αρκετούς φίλους, γνωστούς όπως ακόμα και από άγνωστα άτομα που είχαν το ίδιο μεράκι που βοήθησαν με πληροφορίες και κυρίως με φωτογραφικό υλικό. Επίσης μας έστειλαν υλικό διάφοροι ιδιοκτήτες κινηματογράφων.
Το 2012 το blog χωρίστηκε σε τρία blogs. Ένα για τους  κινηματογράφους Αττικής http://cineanamnisi.blogspot.gr/, υπόλοιπης Eλλάδας http://cinemahellas.blogspot.gr/  και το τρίτο γειτονιές και γήπεδα από το ελληνικό σινεμά ή ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα http://cinemahellas2.blogspot.gr/ . Και ένα ακόμα blog cinemasincinemas. Για τις γειτονιές και τα γήπεδα έγινε έρευνα σε μεγάλο κινηματογραφικό αρχείο και για τις ξένες ταινίες έγινε έρευνα στα ψηφιακά αρχεία εφημερίδων. Επίσης οι ξένες ταινίες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: αυτές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, αυτές που έχουν σχέση με την ελληνική μυθολογία ή ιστορία και αυτές που έχουν κάποια αναφορά σε κάτι ελληνικό.
Πολλά ευχαριστώ πρώτο και καλύτερο  για τη βοήθεια στον Μάνο για τις χιλιάδες πληροφορίες που μας έδωσε. Μετά  τους Νίκο Θεοδοσίου, Δημήτρη Φύσσα εκτός της βοήθειας των βιβλίων τους και για το φωτογραφικό υλικό. Ακόμα πολλές ευχαριστίες στον Γιάννη Νανόπουλο από το Άργος, στον Γιώργο από τα Ιωάννινα, το Νίκο Φώσκολο από την Τήνο και τη Τηνιακή έκδοση. Του ιδιοκτήτες των σινεμά Cinerama Αμφιθέα, Ηλέκτρα Ξυλόκαστρο, Ακρογιάλι Αίγινα, Λίντο Βόλος, Άλεξ Άνδρου, Άνεσις Αγ. Ι. Θεολόγου, Ευκαρπίδη Κατερίνης, Αστήρ Νέας Ιωνίας, Άστρον Αμπελοκήπων. Τους φίλους Κώστας Ασημακόπουλος, Γιάννης Ζαρμπής, Δημήτρης Μπαστάς, Ρένα Ευσταθίου, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, Στέλλα Σαρρή, Αλεξάνδρα Τομπάζη, Γεωργία Κολομβάκη, Νέλλη Βλάχου, Ελένη Γιαννακοπούλου, Νίκος Θεοτοκόγλου,  Γιώργος Μπλάτσας, Γρηγόρης Κεβοριάν, Ελένη Πατσοπούλου, Μαρίνα Κορκατζή, Μίκη Παπαγγέλη, Μαρίνα Καντζηλιαράκη, Δημήτρης Μπαλάνης, Δημήτρης Σγουρίδης, Γιώργος Μπανιώκος, Βασιλική Ζαφείρη, Κύρκος Ξάφης, Θωμάς Δούλος, Δανάη Κιοϊλού, Γιώργος από Αιτωλικό, Πέτρος Παπαπετρόπουλος, Γιώργος από Παλ. Φάληρο, Αλέκος από Καρδίτσα, ένας φίλος από τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: