Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Εκδόσεις

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο για μιαν άγνωστη, στο ευρύ κοινό, πλευρά του κινηματογράφου στην Ελλάδα, αυτή του κατασκευαστικού τομέα, κυκλοφόρησε από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρωτότυπη έρευνα του Νίκου Θεοδοσίου με τίτλο «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ made in Greece».

«Σε πολλούς φαντάζει ίσως παραδοξολογία η αναφορά και μόνο σε κινηματογραφικές μηχανές ελληνικής κατασκευής. Κι όμως υπήρξαν!» σημειώνει στον πρόλογο ο συγγραφέας και το τεκμηριώνει με ντοκουμέντα και φωτογραφίες. Προσθέτει επίσης ότι αντιμετώπισε τρομερές δυσκολίες στη συγκέντρωση του υλικού καθώς οι γραπτές πηγές είναι ελάχιστες κι οι προφορικές μαρτυρίες, στις οποίες κυρίως στηρίχτηκε, είχαν τους δικούς τους περιορισμούς.
Το βιβλίο αφού παρουσιάζει ένα χρονικό των κινηματογραφικών κατασκευών στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τους δαιμόνιους έλληνες της διασποράς που κατασκεύασαν το 1894 στο Λονδίνο αντίγραφα των κινητοσκοπίων του Έντισον, προκαλώντας την οργή του μεγάλου εφευρέτη, επικεντρώνεται στα πρόσωπα των κατασκευαστών στην Ελλάδα καθώς οτιδήποτε έγινε έφερε την προσωπική τους σφραγίδα.

Αυτό το προσωπικό στοιχείο, που ξεπερνάει τα όρια της δεξιοτεχνίας και αγγίζει αυτά της δημιουργίας, επισημαίνει στον πρόλογό του ο Βασίλης Κεχαγιάς, Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

«Συνδεδεμένα τα μηχανήματα αυτά με τους ανθρώπους που τα πάλεψαν, αποδεικνύουν ότι η δημιουργία δεν αποτελεί προϊόν τεχνολογικών ακροβασιών, αλλά προσωπικής «λόξας», όπως άλλωστε και ολόκληρη η έβδομη τέχνη, ολόκληρη η τέχνη…»

Το κείμενο συνοδεύεται με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό των κινηματογραφικών μηχανημάτων ελληνικής κατασκευής που εντοπίστηκαν στα πιο απίθανα σημεία: μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, καμπίνες κινηματογράφων αλλά πιο συχνά αραχνιασμένες αποθήκες και υγρά υπόγεια.

Το βιβλίο «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ made in Greece» είναι προϊόν της πολύχρονης ερευνητικής εργασίας του Νίκου Θεοδοσίου που απλώνεται σε πολλές και ανεξερεύνητες πτυχές του κινηματογράφου όπως τις πρώτες κινηματογραφικές προβολές και κινηματογραφικές λήψεις στην Ελλάδα, τις παλιές κινηματογραφικές αίθουσες , τους πλανόδιους κινηματογράφους, τους μηχανικούς προβολής κλπ.

Τα «προϊόντα» της έρευνας έχουν πάρει κατά καιρούς τη μορφή άρθρων, ομιλιών, βιβλίων αλλά και κινηματογραφικών ταινιών όπως η πιο πρόσφατη «Ο κύριος Λεονάρδος και οι άλλοι», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τους πλανόδιους κινηματογραφιστές.

Η έκδοση του βιβλίου «Κινηματογραφικά μηχανήματα made in Greece» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πολιτισμική Εγνατία: βελτίωση-εκσυγχρονισμός Μ.Κ.Θ.» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006, του Υπουργείο Πολιτισμού.

Νίκος Θεοδοσίου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ made in Greece

Μάιος 2009

Έκδοση: Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: